Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä

Klinik 24 h
-asiointi
 

Omahoito

Hoito-
ohjeet

Yskän hoito kotona

Milloin lääkäriin?

Yskä ei ole varsinainen sairaus vaan oire jostakin toisesta sairaudesta. Yskä on hyvin yleinen ylähengitysteiden infektion eli flunssan oire. Yskää esiintyykin melkein jokaisella vuosittain. Flunssan oireena yskä paranee yleensä viikossa tai kahdessa. Se voi kuitenkin kestää pitempäänkin, jopa 4–8 viikkoa. Tällöin puhutaan pitkittyneestä yskästä.

Lyhyen aikaa kestäneessä yskässä (alle 2 viikkoa) varsinaisen sairauden muut oireet vaikuttavat siihen, tarvitaanko lääkärin arviota. Jos yskään liittyy seuraavia oireita, on syytä hakeutua hoitoon jo aikaisemmin:

  • pitkään jatkunut korkea kuume
  • yleisvoinnin laskeminen, erityisesti vanhuksilla ja lapsilla
  • veriyskää
  • kellertäviä ysköksiä
  • muita hälyttäviä oireita

Mikäli yskä jatkuu yli 4 viikkoa, on syytä varata normaali vastaanottoaika yskän syyn selvittelyyn joko terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Milloin töihin tai kouluun?

Pelkän yskän takia ei tarvitse jäädä pois töistä tai koulusta. Yskän perussyyn, esimerkiksi flunssan, oireet ovat ne, joiden mukaan poissaolotarve arvioidaan.

Mikä hoidoksi kotona?

Yskän hoitona voi kokeilla höyryhengitystä. Joillekin myös hunajasta saattaa olla apua. Hunajaa syödään teelusikallinen silloin, kun yskittää. Lääkärin reseptillä saatavien yskänärsytystä lievittävien lääkkeiden teho on tutkimuksissa osoitettu heikoksi.

YHTEYSTIEDOT

Rautalampi akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Suonenjoki akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Akuuttivastaanotto arki-illat, viikonloput ja pyhinä

Suonenjoen terveysasema

Puh. 044 4131 255 (toivomme soittoa etukäteen)

Yöpäivystys

KYS päivystys

Puh. 116 117