Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä

Klinik 24 h
-asiointi
 

Omahoito

Hoito-
ohjeet

Vatsataudin hoito kotona

Milloin lääkäriin?

Vatsataudin oireet ovat hyvin tyypilliset ja helposti tunnistettavat: ripuli, oksentelu ja lievä vatsakipu, joka voi tuntua missä vain vatsan alueella. Lievää kuumetta voi esiintyä. Vatsataudin oireet alkavat nopeasti ja loppuvat yleensä yhtä äkillisesti kuin ovat alkaneetkin.

Tyyppillinen vatsataudin kesto on 1-2 päivää. Vatsataudin aiheuttaa yleisimmin virus ja tauti alkaa 2-7 päivän kuluttua tartunnasta. Mikäli ripulointi ja oksentelu jatkuu yli 3 päivän ajan, on syytä varata aika lääkärin vastaanotolle.

Lasten ja vanhusten osalta on nestehukan oireita seurattava hyvin tarkasti ja mikäli merkkejä nestehukasta esiintyy, on syytä hakeutua päivystykseen. Lasten nestehukkaa voi arvioida pissamäärän perusteella: jos lapsi ei käy pissalla tai vaippa on koko ajan kuiva, on syytä epäillä nestehukkaa. Usein lapsi on myös hyvin väsynyt eikä jaksa leikkiä, mikäli hän kärsii nestehukasta.

Vanhusten kohdalla nestehukka voi tulla esiin yleiskunnon heikkenemisenä ja esimerkiksi sekavuutena. Mikäli vanhuksella esiintyy nestehukan oireita, on  syytä hakeutua päivystykseen.

Milloin töihin tai kouluun?

Virusperäiset vatsataudit ovat herkästi tarttuvia, joten oireiden keston ajan on syytä olla kotona, jottei tartuta tautia eteenpäin. Oireiden loppumista seuraavana päivänä voi palata töihin tai kouluun.

Mikä hoidoksi kotona?

Vatsataudin pystyy yleensä hoitamaan itse kotona. Vettä tai suolapitoista juotavaa kannattaa yrittää nauttia pieninä annoksina kerrallaan. Lasten ja vanhusten kohdalla nesteytykseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Jos pystyy syömään, niin syöminen ei pahenna oireita tai pidennä sairauden kestoa. Sokeripitoisten juomien on todettu joissakin tapauksissa pidentävän sairauden kestoa.

Koska vatsataudin aiheuttaa yleensä virus, parantumista nopeuttavaa hoitoa ei ole olemassa. Maitohappobakteereja sisältävät valmisteet saattavat lyhentää ripulin kestoa. Oireita voi yrittää lieventää loperamidia sisältävillä tableteilla. Niitä ei kuitenkaan suositella lapsille.

 

 

 

 

YHTEYSTIEDOT

Rautalampi akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Suonenjoki akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Akuuttivastaanotto arki-illat, viikonloput ja pyhinä

Suonenjoen terveysasema

Puh. 044 4131 255 (toivomme soittoa etukäteen)

Yöpäivystys

KYS päivystys

Puh. 116 117