Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä

Klinik 24 h
-asiointi
 

Omahoito

Hoito-
ohjeet

Silmätulehduksen hoito kotona

Milloin lääkäriin?

Silmän sidekalvotulehdus on tyypillinen silmän punoituksen ja vuotamisen aiheuttaja. Yleisimpiä sidekalvotulehduksen aiheuttajia ovat virukset tai bakteerit. Usein sidekalvotulehdukseen liittyy flunssa tai nuha.

Nuhan tai flunssan yhteydessä esiintyvä sidekalvontulehdus paranee yleensä itsekseen. Useimmiten tällaisessa tilanteessa on kysymys virusperäisestä sidekalvotulehduksesta ja tyypillisimmin kumpikin silmä on tulehtunut. Nuhan ja flunssan parantuessa silmä rauhoittuu ja erillistä lääkärikäyntiä ei tarvita sidekalvotulehduksen takia.

Virusperäinen silmätulehdus ilman muita oireita on myös mahdollinen. Silloin silmä punoittaa ja erittää usein kirkasta eritettä. Tyypillisesti molemmat silmät ovat tulehtuneet, mutta toisen silmän oireilu voi alkaa muutaman päivän viiveellä.

Mikäli silmätulehdus jatkuu yli 4 päivää, on syytä varata aika lääkärille.

Bakteerin aiheuttamassa tulehduksessa on usein vain toinen silmä tulehtunut. Silmä punoittaa sekä erittää rähmää(kellertävää eritettä). Silmä voi myös kutista ja siinä voi olla kirvelyä. Aamulla yhteen liimaantuneet silmäripset viittaavat bakteeritulehdukseen. Edellä mainittujen oireiden esiintyessä kannattaa varata aika lääkäriin.

Jos silmää särkee, se on valonarka, näkökyvyssä tapahtuu muutosta tai jos silmätulehdukseen liittyy voimakasta luomien tai silmänympäristön turvotusta, on syytä ottaa yhteyttä päivystykseen.

Milloin töihin tai kouluun?

Silmän sidekalvontulehduksen takia tarvitsee hyvin harvoin olla pois töistä tai koulusta. Mikäli silmätulehdukseen liittyy muita oireita, ne voivat olla syynä poissaoloon koulusta tai työpaikalta.

Mikä hoidoksi kotona?

Kostutustippoja voi yrittää käyttää oireiden lievittämiseen ja niitä on saatavilla apteekista ilman reseptiä. Muihin lääkkeisiin tarvitaan lääkärin lääkemääräys.

 

YHTEYSTIEDOT

Rautalampi akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Suonenjoki akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Akuuttivastaanotto arki-illat, viikonloput ja pyhinä

Suonenjoen terveysasema

Puh. 044 4131 255 (toivomme soittoa etukäteen)

Yöpäivystys

KYS päivystys

Puh. 116 117