Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä

Klinik 24 h
-asiointi
 

Omahoito

Hoito-
ohjeet

Siitepölyallergian hoito kotona

Milloin lääkäriin?

Siitepölyallergiasta kärsii joidenkin arvioiden mukaan jopa 20% suomalaisista. Siitepölyallergia syntyy, kun ihminen herkistyy eli allergisoituu siitepölyhiukkasille. Herkistymisessä elimistön oma puolustusjärjestelmä hyökkää vaarattomia siitepölyhiukkaisa vastaan. Hyökkäyksen seurauksena kehittyy reaktio, joka aiheuttaa allergian oireet. Tyypillisiä siitepölyallergian oireita ovat mm. nenän tukkoisuus, kirkkaan eritteen vuotaminen nenästä sekä aivastelu. Siitepölyallergia voi myös aiheuttaa silmien oireilua. Silmät kutisevat, kirvelevät ja punoittavat.

Tyypillisiä siitepölyallergian aiheuttajia ovat seuraavat:

  • Leppä, maalis-huhtikuu
  • Koivu, huhti-toukokuu
  • Heinät, touko-elokuu
  • Pujo, heinä-elokuu, jopa syyskuu

Jos siitepölyallergian oireet ovat lieviä ja ne ajoittuvat selvästi siitepölyaikaan, ei ole tarvetta käydä lääkärillä. Tällöin oireita voi turvallisesti hoitaa kotona apteekista saatavilla, reseptivapailla lääkkeillä.

Mikäli allergiaoireilu ei selkeästi ajoitu siitepölyaikaan tai on ympärivuotista, on syytä varata kiireetön aika allergiaselvittelyihin. Jos oireena on vaikeus hengittää tai hengitys vinkuu, niin on syytä hakeutua päivystykseen.

Milloin töihin tai kouluun?

Allergiaoireet eivät yleensä aiheuta tarvetta poissaoloon koulusta tai töistä. Jos oireilu on niin hankalaa, että töihin tai kouluun meno ei ole mahdollista, on syytä hakeutua allergiatutkimuksiin.

Mikä hoidoksi kotona?

Siitepölyallergian hoidon kulmakivi on ajoissa aloitettu allergialääkitys, niin aikuisilla kuin lapsillakin. Lievien oireiden hoitoon antihistamiinitabletit ovat paras vaihtoehto (esim. setiritsiini, desloratadiini tai feksofenadiini), joiden käyttö on hyvä aloittaa jo ennen siitepölykauden alkamista. Ilman reseptiä apteekista saa antihistamiinitabletteja yli kuusivuotiaille lapsille ja yli 3 vuotiaille löytyy nestemäisiä lääkkeitä. Parhaan tehon saa, kun ottaa lääkkeen heti aamulla ennen kuin altistuu siitepölylle. Antihistamiinit ovat tehokkaita sekä nenän vuotamiseen että silmäoireisiin. Siitepölyallergian aiheuttamaan nuhan oireiden lievittämiseen, voi myös käyttää kortisonia sisältäviä nenäsuihkeita (esim. flutikasoni, beklometasoni tai triamsinoloni). Kortisonipitoisen nenäsumutteen käytössä tulle ehdottomasti noudattaa pakkauksen ja apteekin antamia ohjeita.

 

 

 

 

YHTEYSTIEDOT

Rautalampi akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Suonenjoki akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Akuuttivastaanotto arki-illat, viikonloput ja pyhinä

Suonenjoen terveysasema

Puh. 044 4131 255 (toivomme soittoa etukäteen)

Yöpäivystys

KYS päivystys

Puh. 116 117