Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä

Klinik 24 h
-asiointi
 

Omahoito

Hoito-
ohjeet

Selkäkivun hoito kotona 

Milloin lääkäriin?

Selkäkipu on hyvin yleinen sairaus; alaselkä kipua esiintyy vuosittain 30-40 %:lla ihmisistä. Tavallisella alaselkäkivulla on hyvä paranemistaipumus itsekseen. Kotona toteutettua itsehoitoa voi jatkaa 4-6 viikkoa, ennen kuin tarvitsee harkita jatkotutkimuksia tai muita toimenpiteitä.

Selkäkivun yhteydessä alkava jalan lihasten heikkous, virtsaamiskyvyttömyys tai ulosteen pidättämisen vaikeus voivat olla merkki vakavammasta hermon puristuksesta. Tällaisten oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua päivystykseen nopeasti.

Milloin töihin tai kouluun?

Selkäkivussa kipu on poissaolotarpeen määrittävä oire. Jos kivun kanssa pystyy olemaan töissä tai koulussa, se nopeuttaa toipumista, koska normaali liikkuminen on hyödyllistä.

Mikä hoidoksi kotona?

Lyhytkestoisen ja jalkaan säteilemättömän selkäkivun kotihoitona on tulehduskipulääkekuuri ja normaalin elämän jatkaminen. Kevyt liikunta (esim.kävely) on erittäin tärkeää selkäkivun hoidossa. Aiemmin käytössä olleen vuodelevon on todettu pidentävän oireiden esiintymistä. Ainoastaan kipua pahentavia kiertoja, nostoja ja kumartelua tulee välttää. Kivun riittävä lievitys mahdollista normaalin elämän ja kevyen liikunnan. Samalla tulehduskipulääkekuuri rauhoittaa selässä olevaa ärsytysreaktiota.

Tulehduskipulääkkeenä voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia lääkkeitä, esimerkiksi ibuprofeenia annoksella 400 mg 3 kertaa päivässä tai naprokseeni annoksella 250 mg 2 kertaa päivässä, korkeintaan 5 päivän ajan. Parasetamolia voidaan käyttää selkäkivun lievittämiseen, mikäli tulehduskipulääkkeet eivät sovi tai niiden rinnalle tarvitaan lisäkivunlievitystä. Parasetamolin annostus on 500-1000 mg 3 kertaa vuorokaudessa.

YHTEYSTIEDOT

Rautalampi akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Suonenjoki akuuttivastaanotto päiväaika

Ajanvaraus alueittain ›

Akuuttivastaanotto arki-illat, viikonloput ja pyhinä

Suonenjoen terveysasema

Puh. 044 4131 255 (toivomme soittoa etukäteen)

Yöpäivystys

KYS päivystys

Puh. 116 117