Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä

Klinik 24 h
-asiointi
 

Ajan-
kohtaista

10.01.2022

Tiedote käytettävistä koronarokotteista 10.1.2022

Koronarokotuksissa on jatkossa käytössämme Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotetta ja Modernan Spikevax-rokotetta. Koska Comirnaty rokotetta on saatavilla aiempaa niukemmin, kolmansina annoksina käytetään nyt enenevästi Modernan Spikevax-rokotetta, vaikka edeltävä toinen rokotuskerta olisi ollut Comirnaty-rokotteella. Spikevaxia voidaan käyttää myös ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla.

  • Modernan Spikevax-koronarokotetta voidaan antaa kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille (12 vuodesta ylöspäin). Alle 30-vuotiaille miehille ei toistaiseksi suositella Modernan rokotteita.
  • Pfizer-Biontechin Comirnaty 30 mikrog/annos soveltuu 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 5-11 vuotiaiden lasten rokotuksiin käytetään Comirnaty 10 mikrog/annos.

Molemmat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet antavat hyvän suojan vakavia koronatautimuotoja vastaan. Tutkimuksissa Spikevax-rokotteen teho on ollut vähintään yhtä hyvä kuin Comirnaty-rokotteella. Joissain tutkimuksissa Spikevax on ollut jopa Comirnatya tehokkaampi. Maailmalta kertyneen kokemuksen perusteella Comirnaty- ja Spikevax-rokotteiden ristiinkäyttö on ollut turvallista ja suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla.

Kolmantena annoksena annetaan joko kokonainen annos Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai puolikas annos Modernan Spikevax-rokotetta. Rokotevalmistajan tutkimuksissa puolikkaalla Spikevax-annoksella on tehosterokotuksissa saatu erittäin hyvä rokotevaste. Myös haittavaikutusten todennäköisyys jää pienemmäksi.

Voimakkaasti immuunipuutteiset

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmantena annoksena kokonaista annosta Comirnatya tai Spikevaxia.

Uutisarkisto