Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä

Klinik 24 h
-asiointi
 

Ajan-
kohtaista

27.08.2019

Pujo voi vielä kiusata allergisia

Siitepölykausi alkaa olla ohi tämän kesän osalta. Useita allergisia kiusaava pujo jatkaa kuitenkin vielä kukintaansa. Pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voi jatkua ensimmäisiin yöpakkasiin asti. Pujon siitepölymäärien odotetaan olevan enimmäkseen vähäisiä, mutta maan etelä- ja keskiosissa määrät voivat ajoittain nousta kohtalaisiksi.

Pujo eli maruna kasvaa teiden varsilla ja joutomailla rikkakasveina. Pujon siitepöly ei lennä kovin pitkälle ja siksi allergiaoireita tulee yleensä vain kasvuston läheisyydessä. Pujon sukulaiskasvi ketomaruna aiheuttaa myös oireita useimmille pujoallergisille. Ketomaruna kukkii Etelä- ja Keski- Suomen kuivilla hiekkamailla pari viikkoa myöhemmin kuin pujo ja se pidentää pujoallergisen oirekautta. Lisäksi päivänkakkara ja voikukka kuuluvat asterikasveihin pujon tavoin, joten niidenkin siitepölyssä on samoja allergeeneja.

Pujolle allergisen kannattaa myös välttää tiettyjä pujon ristiallergeeneja. Tällaisia ruoka-aineita ovat muun muassa persilja, selleri, valkosipuli, kamomilla, raaka porkkana, fenkoli, hunaja tai jotkin mausteet, kuten anis, korianteri tai kumina.

Siitepölyallergian tavallisimmat oireet ovat nenän tukkoisuus, kirkkaan eritteen vuotaminen nenästä sekä aivastelu. Siitepölyallergia voi aiheuttaa myös silmien oireilua. Silmät kutisevat, kirvelevät ja punoittavat. Mikäli koet tällaisia oireita, kannattaa tutustua Omahoito-sivuillamme annettuihin hoito-ohjeisiin.

Uutisarkisto